כבוד הרב, שלום!
בימים אלו בהם עוסקים ילדינו בהכנות לקראת הדלקת מדורת ל"ג בעומר, מזדמן לי לראות, לא אחת, כי ילדים חמודים אלו סוחבים לצד הגזעים, הענפים ושברי ארונות ומיטות, גם קרשי בנין וארונות או שולחנות ראויים לשימוש. האם הדבר מותר מבחינת ההלכה, לשרוף במדורה מזרונים או דברים מעץ שניתן להשתמש בהם? איני מבין את עצם החגיגה, אבל מדוע לבזבז דברים טובים על שריפתם? וכי אין אנשים חסרי יכולת שהיו שמחים לו היו מקבלים אותם?
צבי – חולון
לצבי שלום וברכה!
אכן הערתך נכונה. המנהג של העלאת המדורה בל"ג בעומר הוא עתיק ורב שנים. ועיקרו, ציון יום מיוחד זה, שהוא יום פטירת התנא הקדוש ר' שמעון בר יוחאי, והשמחה שלנו ביום זה היא כי יום פטירתו של האדם הוא גם יום דין עבורו. ואף שמעת פטירתו מן העולם לא עשה מאומה, כי הוא כבר אינו בארצות החיים, אך ילדיו ומעשים שעשה בחייו, ואשר הם ממשיכים לאחר מותו, הם הם הנשקלים ביום פטירתו מידי שנה מחדש. והיה אם ירבו הזכויות והפירות של מעשיו הטובים הממשיכים בארצות החיים, לדוגמא, אדם תרם כסף לרכישת מכשיר מסוים לבית חולים. כל האנשים שיטופלו במהלך השנה ע"י עובדי בית החולים במכשיר זה ונעזרו, נרפאו או הוקל מצבם, חסד זה נזקף לזכות הנפטר, שכן מעשיו עושים פירות גם לאחר פטירתו. אך ישנם גם מקרים הפוכים לצערנו. אדם שיצר מטרד ומכשלה ברשות הרבים, ונפטר, כל מי שינזק או יכשל בתקלה, יזקף הדבר לחובתו, אף שהוא כאמור כבר לא יכול לשנות ולתקן.
ויום פטירת התנא רשב"י בהיותו ממוסרי התורה שבע"פ, ודאי כי ביום כזה זכויות אין סוף נרשמות לזכותו. ומכאן השמחה שאחד מביטוייה הוא העלאת האש במדורה. כמובן שדברים כאלה ושמחה זו היא למעלת הרשב"י. וממקום קבורתו במירון, שם ציינו זאת בפני רבים. אבל ודאי וודאי כי מנהג יפה וחשוב זה אינו מתיר בשום פנים נטילת רכושו של השכן, לצורך זה, או אפילו דבר חשוב הרבה יותר. דבר זה נקבע בפי חכמינו "מצוה הבאה בעבירה", כלומר, בעת שקיום המצוה נעשה ע"י עבירה כל שהיא, יצא שכרו בהפסדו, ואין כל ערך למצוה אשר כדי להגיע לקיים אותה מבצעים בדרך עבירה כזאת או אחרת.
ועל כן, בודאי יש להביא לידיעת הילדים כי המדורה שלהם תהיה גדולה ויפה, אבל אל להם לשתף מהן מהגזל. ואם ידועה למי מההורים על כוונת ילדים, בודאי מוטל עליהם להניא אותם ממחשבתם, ולדאוג לכך כי השכנים ואחרים לא יפגעו במהלך הבערת עצי המדורה.