ההתפתחות המוטורית בגיל הרך/
גב' שרה בן-ציון, מפעילה בג'ימבורי
שלום לכן נשים, אימהות יקרות חשבתי לעניין אתכן בעבודתי בהפעלת ילדים בתנועה לגיל הרך.
לפני הכול, חשוב לציין שעלינו לדעת בעצם- את מה אנחנו מפעילות, ובמה אנו תורמות לילדינו ולמערכות השונות בגופם. לכן החלטתי שלפעם זו בעה"ש, אתחיל בהסבר אודות המערכות הנמצאות בגופינו, תרומתן, אפיונן וחשיבותן.
בע"ה בפעם הבאה ארחיב במתן רעיונות לפעילויות ומשחקי הפעלה שתוכלנה לבצע ביחד עם ילדכן בביתכן, עם הציוד הביתי שלכן. החל מקופסאות נעליים ועד גלילי נייר כסף, חישוקים, כובעים ועוד המון דברים שאפשר לומר שנמצאים כמעט בכל בית… התפתחות המערכת המוטורית מתחילה משלב העוברות ומסתיימת בע"ה בשיבה טובה.
כבר בהתחלה עוד לפני היציאה לאוויר העולם מתפתחות להן בגוף שלוש מערכות:
1. המערכת הטקטילית– אחראית על המגע.
2. המערכת הקינסתטית– אחראית על תחושת התנועה.
3. המערכת הווסטיבולרית- אחראית על הרפלקסים והיציבות.
שלוש המערכות הללו בונות את היסודות של התפקוד הסנסומוטורי- התחושתי והתנועתי בילדות, בנערות, ובבגרות- ואי אפשר לנוע בלעדיהן! נפרט מעט:
המערכת הטקטילית: (תחושת המגע)
המערכת של העור והמגע (מהקרקפת ועד בהונות הרגליים). היא המערכת החשובה להתפתחות התינוק- דרך המגע התינוק מרגיש את האהבה של הוריו- חיבוק, ליטוף, הרמה, נשיקה וכד'. במקרה של תינוק צרחן מאד, חסר שקט, רגיש לחומרים, סדינים וגירויים שונים ייתר על המידה, או ילדים שאינם אוהבים מגע עם אנשים, הורים או חברים וקרובים, לא אוהבים לשחק בחול ובחומרים מלכלכים (ולא בגלל שאמא שלהם "סופר קליניק"- אסטניסטית במיוחד) ייתכן שיש צורך לבדוק מצוקה במערכת זו. המגע עובר דרכנו כל הזמן! תנסו לעצום עיניים ומישהו יעבור לידכן, אתן מיד תפקחנה את עינכן כי תרגישו את המעבר ואת התקרבות אותו אדם אליכם- באוויר יש מגע!
פעילות לדוגמה:
לשיפור המגע ניתן לפרוש סדין גדול בין הילד לאימו, כל אחד מהם אוחז מקצהו האחר של הסדין ולצלילי המנגינות מסתובבים לתוך הסדין. הילד מקבל תחושת מגע בצורה עקיפה ועדינה וכך לא מתנגד למגע.
המערכת הקינסתטית: (התחושה העמוקה של התנועה)
יש חיישנים הממוקמים בגידים ובשרירים המספקים מידע למערכת העצבים, לדוגמא: עד איזה גובה אני צריכה להרים את היד כדי להגיע לארון להוצאת הקפה מבלי להסתמך על הראייה. כמה פעמים אתן מוצאות עצמכן מדברות בטלפון או עם בני הבית, ותוך כדי פותחות ארון, סוגרות מגירה ואתן כלל לא מסתמכות על הראייה אלא יודעות כבר בע"פ היכן כל דבר קיים?! אתן כבר אומדות את המרחק הנמצא. במערכת זו במידה וישנו קושי, קיימים 2 סוגים של קשיים: טונוס שרירים גבוה לדוגמא: ילד החורט חזק עם העיפרון בכתיבתו עד שלפעמים הדף נקרע, לעומת טונוס שרירים נמוך בו נמצא ילד שכותב מאד חלש עד שבקושי רואים מה כתוב על הדף.
פעילות לדוגמה:
לטונוס גבוה: מניחים על הרצפה כוסות קלקר הפוכות צבועות בתחתיתן. מדליקים מוסיקה, הולכים/ רוקדים סביב הכוס. כשמפסיקים את המוסיקה, צריכים להניח את הרגל על הכוס בלא שתימעך…
לטונוס נמוך: צריכים להחזיק בלון בין ראש האם לראש הילד, כמה שיותר זמן שלא ייפול. כמו כן כל משחקי הקליעה למטרה יכולים לתת תועלת בעניין זה.
המערכת הווסטיבולרית: (האחראית על הרפלקסים)
אותה בודקים ברגע שתינוק נולד- רפלקס "הבהלה" יוצרים לתינוק תחושה של נפילה ועליו להראות תגובת בהלה או הושטת ידיים קדימה או לצדדים. מה שקורה לנו אם תשמנה לב במידה ואנו מועדות, התגובה הראשונית והנכונה תהיה הושטת הידיים קדימה לבלימת הנפילה. מערכת זו תורמת לשיווי המשקל, כיוון שהיא עובדת על היציבות ובעיקר במוטוריקה הגסה (שרירי הגוף הגדולים). נוכל למצוא ילדים עם קושי במערכת זו כאשר אין להם תיאום בין שני חלקי הגוף, קושי באיזון על רגל אחת (בהתאם לגילם כמובן) וחוסר תיאום במשחקי עין-יד, איטיות או מסורבלות בביצוע משימות.
פעילות לדוגמה:
הליכה על קורה, (אפשר בדרכים- לנצל גדרות בטיחותיים לשם כך). להתחלה אפשר להדביק מסקנטייפ על הרצפה וללכת בצידיו או עליו, וכן להניח ספסל הפוך וללכת בצידיו עם רגליים פסוקות. לפני הכול חשוב מאד לבצע לילדים בדיקת שמיעה וראייה. בדיקת ראייה מתחלקת גם לבדיקת מיקוד ראייה-בדיקה ששתי העיניים רואות אותו דבר ולא כפול וכן חדות ראייה-קליטת פרטים ממרחק מסוים. פעמים רבות קשיים נובעים מסיבות פשוטות מאד וחבל לא למנוע אותם… זהו לבנתיים, מקווה שלא העמסתי עליכן יותר מדי…וכמובן כל הנכתב כאן, אין מתפקידו לעורר בכן חששות או לגרום לכן לספקות לגבי ילדכן, אלא רק לקדם את התפתחותם. יש לזכור שהכול תלוי בגיל ובמצב הילד, וכמובן הסקת מסקנות ועובדות לגבי בשלות ילדכן ראוי שתיעשה אך ורק בהתייעצות עם מומחים.
איתכן בהנעה והנאה גדולה שרה בן ציון
מקורות לכתיבתי הם מספריה של ד"ר אורלי יזדי עוגב :
"אני לא קלוץ"- יש לי הפרעה התפתחותית בקואורדינציה (DCD). "הצלחה במגע"-במוטוריקה גסה ועדינה.
ניתן לרוכשם בטלפון 050-5382160
לפרטים נוספים אודות חוגים וקבלת ייעוץ- שרה: 054-8481525